Groene sinaasappels


Datum:
maandag, 09 mei, 2016

Groene sinaasappels, bio-fruit uit Griekenland

Wist u dat rijpe sinaasappels in feite groen zijn. Ze worden pas oranje als ze zich bedreigd voelen door verschil van temperatuur, opkomende koude nachten, bij slecht weer (hagelbui) of door beestjes. Dat wij alleen oranje sinaasappels kennen zal komen doordat sinaasappels bewaard worden in koelcellen (kou) voordat ze op de markt komen. Zo kennen ze in Indonesië, waar het nooit vriest, alleen groene sinaasappels.

Van alle citrusvruchten bevat de sinaasappel de meeste vitamine C. Daarnaast bevat de sinaasappel ook vitamine A en B1, mineralen –calcium, kalium en ijzer- en veel polyfenolen die ontstekingen tegengaan, bloeddruk kunnen verlagen, de weerstand  verhoogt en het suiker-gehalte onder controle blijft.

Een Australisch onderzoek, de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) wijst uit dat de dagelijkse consumptie van een sinaasappel de kans op mond-, strottenhoofd en maagkanker met vijftig procent afneemt.  

Biologische sinaasappels

Sinaasappels zonder landbouwgif zijn gezonder dan bespoten sinaasappels, zegt Gerasimos Karadinos, de Griek die met het Bionetwork begon. In de jaren 70 en 80 was hij handelaar in landbouwgif, maar doordat menig vriend van hem ziek werd aan kanker wat eerder niet voor kwam, legde hij het verband tussen het gif van de landbouw en de ziektes. Sindsdien zet hij zich in voor biologische landbouw en kunnen wij genieten van heerlijke biologische Griekse sinaasappels.

Ook uit Spanje, Egypte, Marokko, Brazilië, Mexico, Florida en China komen veel sinaasappels. Of die allemaal biologisch zijn is de vraag. In supermarkten hebben biologische sinaasappels het ECO Keurmerk, maar ik koop graag sinaasappels bij een bio winkel waar ik soms de Fair Trade sinaasappel kan vinden zodat ook de kleine sinaasappelboer wordt gesteund.

! Bij het ontbijt is een uitgeperste sinaasappel niet te versmaden, behalve als je er allergisch voor bent want dat kan ook voor komen.