Is een leefwijze zonder vetten schadelijk?
Is een leefwijze zonder vetten schadelijk?
Is een vetarme voeding gezond? Hebben wij vetten nodig in onze leefwijze? Welke vetten zouden jouw gezondheid en immuniteit kunnen verhogen en welke vetten moet je echt vermijden?
Gezonde lichaamscellen
Wel, onze lichaamscellen hebben een beschermende omhulsel die celmembranen worden genoemd. Gezonde onbewerkte vetzuren geven onze celmembranen vorm en stevigheid, regelen het transport van voedingsstoffen in de cel en afvalstoffen uit de cel. De celmembranen, ook wel plasmamembranen genoemd die de cel beschermen tegen andere stoffen, bestaan uit een dubbele laag fosfolipen ofwel vetmoleculen. In deze dubbele fosfolipidenlaag liggen cholesterolmoleculen en eiwitmoleculen. En nu komt het waarom je vetzuren nodig hebt: Onze celmembranen hebben zowel 'on'bewerkte verzadigde (voor de stevigheid) als onverzadigde omega 3-6-9 vetzuren (voor de doorlaatbaarheid) nodig, zodat alle lichamelijke cellen goed kunnen functioneren. Daarom is een leefwijze zonder ‘gezonde onbewerkte vetzuren’ schadelijk voor je lichaamscellen en uiteindelijk voor je gezondheid.
Gezonde vetzuren en transvetzuren
Er zijn ‘natuurlijke’ transvetzuren die in keine hoeveelheden van nature voorkomen in: vlees, melk, kaas en roomboter. En er zijn industriële vetzuren die we ‘bewerkte’ transvetzuren noemen. Industriële bewerkte transvetzuren zijn ongezonde vetzuren die onze lichaamcellen moeilijk kunnen verwerken. Of deze transvetzuren nu biologisch of regulier zijn, het zijn miskleunen en worden niet door onze lichaamscellen als natuurlijk herkend. Onze cellen gaan zich verzetten en we worden daar niet gezonder van; integendeel, ze verhogen het cholesterol waardoor het risico op hart en vaatziekten toeneemt.
Industrieel bewerkte vetzuren zijn oliën die een bewerkingsproces hebben ondergaan om voedingsproducten een langere houdbaarheid te geven en de structuur van het voedingsproduct steviger te maken. We denken aan margarines, bak-, braad- en frituurvetten. Transvetten komen in diverse voedingsproducten voor zoals patat, chips, koek, gebak, snoep en in kant en klare maaltijden. Je kunt beter deze vetzuren vermijden; veel gezonder is om alleen natuurlijke biologische extra vierge (onbewerkte) vetzuren te gebruiken zoals extra vierge kokos- en palmolie (fairtrade), olijfolie, organische rauwe boter (Keimse boter) en het omega-3 vetzuur in een goede verhouding met omega-6 vetzuur.
Extra vierge kokos- en palmolie
Kokosolie, dat ik al eerder vertelde, bevat MCT olie en laurinezuur dat in het lichaam wordt omgezet in monolaurinezuur. Monolaurinezuur dat ook in moedermelk voorkomt werkt ‘antimicrobieel’ en is een ‘stabiel verzadigd’ vetzuur. De cel herkent dit als een natuurlijke vetzuur. Bovendien heeft kokosolie nog vele andere gezondheidsbevorderende eigenschappen. Het is onmisbaar voor elk gezond lichaam van heel klein tot heel groot. Palmolie (fairtrade) bevat een booster van provitamine A en vitamine E, noodzakelijke vitamines voor je algehele gezondheid. Bij stabiele, extra vierge verzadigde vetten ontstaan minder vrije radicalen. Een mooi pluspunt is dat je gerechten, door deze gezonde vetzuren, nog veel smakelijker worden. Dus twee vliegen in een klap; onderga en proef het.
Een weetje:
Franse eten veel verzadigde vetten (room, kaas en paté) en hebben minder hart en vaatziekten dan Amerikanen die veel junkfood eten met transvetzuren.
Meer adviezen en recepten vind je in mijn 4 boeken:
Sophie